ELEMENTS ARQUITECTÒNICS DE LA PUNTA DEL DUC


Les construccions de pedra en sec són un element arquitectònic de gran importància cultural en moltes de les poblacions de la Terra Alta. La Pobla de Massaluca és un d’aquests municipis i, com passa en altres punts de la població, la zona de la punta del Duc compta amb diverses construccions i elements arquitectònics molt relacionats amb la història i la cultura del municipi.
Des del moment en que es deixa la carretera, que porta a Riba-roja d’Ebre, per anar cap a la Punta del Duc, ja es poden observar diverses cabanes i masies que serveixen de magatzem i sopluig als propietaris. 
Un dels punts més interessants es troba just abans d’arribar al pàrquing des d’on comença la senda cap al mirador de la Punta del Duc. Aquest punt és identificable perquè s’hi veuen diverses restes del que semblen cabanes de pedra en sec, tot i que podrien ser construccions de la Guerra Civil. Des d’aquest punt fins arribar al mirador, les trinxeres, fetes amb formigó, rodegen tot l’espai. Aquestes són visitables perquè es troben gairebé intactes, degut a que el transcurs de la Guerra va fer que la batalla s’allunyés de la Pobla.
La morfologia i l’estructura de les edificacions construïdes amb pedra en sec pot ser molt diversa segons les característiques del terreny i l’ús que se’n vol donar. Situada sota les runes anomenades anteriorment hi ha una cabana típica, la qual es troba en un estat de conservació gairebé immillorable. Per fora hi ha rastres de cabirol i/o de cabra que sembla que freqüentin l’espai, però la cabana es pot visitar.


A la Pobla de Massaluca, com que els períodes de seca poden ser llargs, és comú trobar construccions com ara pous i cisternes per a recollir l’aigua de la pluja i emmagatzemar-la. De fet, a la zona de pàrquing hi ha un pou construït durant la Guerra Civil per a que els soldats poguessin disposar d’aigua.
Finalment, quan s’arriba al mirador de la punta del Duc també hi ha restes d’aquestes construccions.

Comentaris

Entrades populars