ABELLERA DE MIRALL (OPHRYS SPECULUM)

Les orquídies són espècies geòfites perquè durant l'època desfavorable, que sol ser l'hivern, perduren en forma de bulbs subterranis i la part aèria desapareix. Aquests bulbs és on s'acumulen els nutrients necessaris per a que l'any següent puguin tornar a traure la tija i les flors.
Un cop les hores de llum s'allarguen i comencen a pujar les temperatures surt una roseta de fulles basals a parir de la qual es desenvoluparà la tija amb les flors.
Aquesta espècie d'orquídia té una flor molt característica que li dona el nom: abellera de mirall. El label, el pètal inferior i el més desenvolupat, té una regió de color blau metàl·lic que brilla al sol i li dona l'aspecte de mirall.
 
 La funció que té aquest pètal tant llamatiu, tant en aquesta espècie com en d'altres del gènere Ophrys, és cridar l'atenció dels mascles pol·linitzadors. La majoria d'espècies del gènere tenen pol·linitzadors específics amb qui mantenen estretes relacions evolutives, en el cas d'O. speculum, el pol·linitzador és una abella que rep el nom de Dasyscolia ciliata, abella de color groc i negre amb pèls. Quan el mascle es sent atret per la forma i per les feromones que l'orquídia allibera va cap a la flor, pensant-se que és una femella, i s'endú els pol·linis cap a una altra flor que queda pol·linitzada, donant-se un procés de pseudocòpula.
 
 Aquesta espècie d'orquídies es troba en diversos hàbitat ruderals de solà i d'obaga i creix bé en sòls poc desenvolupats i està ben distribuïda per tot el Mediterrani occidental, Àfrica i sud d'Itàlia podent-se trobar en algunes zones del mediterrani Oriental.

http://www.regmurcia.com/servlet/s.Sl?sit=a,0,c,365,m,1309&r=ReP-29310-DETALLE_REPORTAJES

Comentaris

  1. Només voldria dir, que sen una planta geòfita, la part aèrea va desapareixen durant la floració començant per les fulles que es a la primavera i desapareixen, fins la tardo que es quant comença a traure les primeres fulles. A la explicació de la ficha heu posat el contrari. Gràcies.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars