Pedra en sec a la Punta dels Capellans

Al llarg de la ruta de la Punta dels Capellans us trobareu amb diverses construccions elaborades amb la tècnica de la pedra en sec. Aquestes poden ser molt variades segons la funció que han de fer:
  • MARGES: estructures que s'integren completament al paisatge. Serveixen per aprofitar els terrenys amb pendent fent faixes o bancals. També servien per acumular les pedres ordenadament.
  • MASOS: Construccions preparades per a fer-hi llargues temporades, ja que no podien anar i tornar cada dia al poble durant l'època de treball. Els pagesos havien de conviure amb els animals i havia de ser un lloc d'emmagatzematge d'eines i de fruits. Al pis inferior hi solia haver el corral i la pallissa dels animals, al superior hi solien viure els masovers i era també el magatzem.
  • CABANES: No estaven pensades per a passar-hi llargues temporades, sinó per a tenir un lloc on aixoplugar-se. Moltes estan orientades al sud perquè es feien servir per assecar-hi els fruits de la collita. Es diferencien dels masos perquè estan adossats als marges, la coberta sol ser una volta de mig punt que arranca del terra o surt de les parets laterals a una certa alçada. Construïdes únicament amb pedra.

La localització de les principals estructures elaborades amb pedra en sec al llarg de la ruta de la Punta dels Capellans s'indica al mapa següent:


Pfc-2009.05o.memoria.pdf

Comentaris

Entrades populars