PUPUT (Upupa epops)

Imatge extreta de la pàgina web del SIOC
Imatge extreta de la pàgina web del SIOC
Aquest ocell és un estival nidificant arreu del territori català, sent més comú als ambients d'influència mediterrània. Evita les zones d'alta i mitja muntanya de la Catalunya humida. Durant l'hivern és present de manera regular, i els individus poden ser sedentaris o hivernants procedents d'altres zones.

Els individus d'aquesta espècie són de color marró rosat amb les ales i la cua ratllades de blanc i negre. Tenen el bec prim, llarg i corbat com a conseqüència de la seva dieta. També, els caracteritza la seva cresta ataronjada de puntes negres, que poden obrir i tancar.
El seu cant és molt fàcil d'identificar i el que els ha donat el nom ja que fan "pu-pu-put".

Molts, a l'hivern, migren a l'Àfrica i tornen al febrer. Viuen en zones obertes, horts i boscos on mengen llagostos, formigues, grills, erugues, aranyes, cucs de terra i larves d'insectes picotejant aquí i allà.

Fan els nius en forats d'arbres vells, cada cop més difícils de trobar com a conseqüència de la poca maduresa dels boscos de Catalunya, per això utilitzen també les caixes niu. També poden niar a les cases enrunades. La femella pon entre cinc i set ous i els incuba de 16 a 19 dies. Els pollets són capaços de volar passades unes quatre setmanes.

http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=UPUEPO
http://www.xtec.cat/~fturmo/d10B/ocells/puput.htm


Comentaris

Entrades populars