PUPUT (Upupa epops)
Imatge extreta de la pàgina web del SIOC |
Aquest ocell és un estival nidificant arreu del territori català, sent més comú als ambients d'influència mediterrània. Evita les zones d'alta i mitja muntanya de la Catalunya humida. Durant l'hivern és present de manera regular, i els individus poden ser sedentaris o hivernants procedents d'altres zones.
Els individus d'aquesta espècie són de color marró rosat amb les ales i la cua ratllades de blanc i negre. Tenen el bec prim, llarg i corbat com a conseqüència de la seva dieta. També, els caracteritza la seva cresta ataronjada de puntes negres, que poden obrir i tancar.
El seu cant és molt fàcil d'identificar i el que els ha donat el nom ja que fan "pu-pu-put".
Molts, a l'hivern, migren a l'Àfrica i tornen al febrer. Viuen en zones obertes, horts i boscos on mengen llagostos, formigues, grills, erugues, aranyes, cucs de terra i larves d'insectes picotejant aquí i allà.
Fan els nius en forats d'arbres vells, cada cop més difícils de trobar com a conseqüència de la poca maduresa dels boscos de Catalunya, per això utilitzen també les caixes niu. També poden niar a les cases enrunades. La femella pon entre cinc i set ous i els incuba de 16 a 19 dies. Els pollets són capaços de volar passades unes quatre setmanes.
http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=UPUEPO
http://www.xtec.cat/~fturmo/d10B/ocells/puput.htm
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada