L'ABELLA DE LA MEL (Apis mellifera)

El paper de les abelles de la mel al medi ambient és clau per mantenir l'equilibri de la nostra xara tròfica. El seu paper com a pol·linitzadores és indicutible, de fet, sense elles un terç de la nostra alimentació desapareixeria, i també ho faria gran part del farratge que alimenta els animals que formen part de la nostra dieta. Einstein ja va enunciar la seva importància dient: 
"Si les abelles desapareixen del planeta solament ens quedarien 4 anys de vida."
 Malgrat la seva importància, les poblacions s'estan perdent a causa de diversos factors:
  • Contaminació de l'aire per diòxid de carboni.
  • Contaminació de l'aire per les ones de telefonia mòbil.
  • Avançament del període de floració com a conseqüència de l'augment de temperatures.
  • Plaga causada per la vespa aisàtica, espècie invasora provinent de la Xina. Les larves d'aquesta espècie s'alimenten d'abelles, els adults entren als ruscs i decapiten les abelles per endur-se-les com a aliment.
 Les abelles tenen el cos recobert de pèls, 6 potes, 2 ales i un agulló. Aquest últim el poden clavar als seus enemics per defensar-se, pe`ro després moren perquè el perden. Això fa que tan sols piquin quan realment es veuen amenaçades, fet que les diferencia de les vespes. Tan sols les femelles tenen aqest òrgan ja que és l'ovopositor modificat.
Viuen dins el rusc on hi ha una organització social perfecte. La reina és la única femella capaç de tenir descendència. Aquesta pon fins a 30.000 ous en les cel·les del rusc d'on poden naixer oberers o abellots.

  • Obreres: femlles estèrils que s'encarreguen del menteniment del rusc, de l'alimentació i de la cura dels ous i les larves. Fabriquen la mel mitjançant reaccions estomacals a partir de nèctar i pol·len per a que les larves s'alimentin. Viuen menys que la reina. Naixen dels ous no fecundats.
  • Abellots: mascles, apareixen a la primavera i només viuen ns dies. Serveixen per fecundar a la reina, encara que només l'escollit durant el vol nupcial ho faci. Naixen dels ous fecundats.
  • Noves reines: naixen en les cel·les reials a partir d'ous no fecundats i són alimentades amb gelea reial durant l'estadi larval. S'emporten la meitat de les obreres al rusc per fer-ne un de nou, o bé es queden al nou sent la reina mare la que marxa.
Aquesta espècie té una manera molt curiosa de comunicar el lloc on troba l'aliment  a la resta de membres de l'eixam. Quan una obrera troba una font d'aliment torna al rusc i dansa a la resta per indicar-los-hi a quina distància i angle està respecte el sol. Quan la dansa és circular comuniquen que la font d'aliment és a menys de 100 m. Quan fan la dansa en forma de 8 indiquen que és més lluny i llavors, com es veu a les imatges següents, la recta indica la distància i també l'angle respecte el sol en que es troba l'alimment. La quantitat de recurs trobat ve indicada segons la força en que ballen.
Produeixen diversos productes que ens són d'interès:
  • Mel
  • Gelea reial
  • Pol·len
  • Cera
  • Pròpolis
 
https://catala.adalmo.es/noticias/sin-abejas-no-habria-vida/

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/especies_exotiques_invasores/gestio_fauna_invasora/vespa_asiatica/

www.xtec.cat/~fturmo/d108/insectes/abella.htm

blocs.xtec.cat/naturalsom/les-abelles

https://www.propolisnatural.es/ca/els-productes-del-rusc/

Comentaris

Entrades populars