L'AMETLLER (Prunus dulcis)

L'ametller és una de les espècies que caracteritza el paisatge de la Pobla de Massaluca per ser una de les espècies més cultivades al terme municipal.

És un arbre caducifoli que pot arribar als 10 m d'alçada, suporta bé la sequra i un excés d'aigua el pot perjudicar. La seva escorça és rugosa i molt esquerdada. 
Les fulles són simples, amb el marge dentat i en forma de llança. Són de color verd apagat. 

Floreix durant els mesos de febrer i març, tot i que algunes varietats més primerenques poden començar a florir a finals de gener. És el primer en florir quan el termòmetre assoleix uns 6ºC.
Les flors apareixen abans que les fulles, són blanques o rosades, tenen un calze curt i ample amb uns 30 estams. Es mantenen a l'arbre uns 20-30 dies.

El seu fruit és l'ametlla, recoberta d'una clofolla que quan madura s'asseca i cau. Dins hi ha l'ametlló, molt apreciat per seu valor nutritiu i energètic. S'utilitza en rebosteria, es menja com a fruit sec, se'n pot fer llet i altres aliments. També s'utilitza en perfumeria i en medicina per a fer xarops contra la tos.
És una espècie íntimament lligada al paisatge mediterrani, està ben adaptada als hiverns temperats i a la seca dels estius. És sensible a les glaçades intenses.

http://www.xtec.cat/~fturmo/d108/arbres/ametller.htm

http://www.xtec.cat/~fredondo/projecte/itinerari/pessebre/ametller.htm

http://biodiver.bio.ub.es/biocat/index.jsp#pas0

Comentaris

Entrades populars